Lepohetki
Kaikki lapset lepäävät päivän aikana. Jokaisella lapsella on yksilöllinen unen tarve. Hoitosuhteen alkaessa ja tilanteen muuttuessa vanhempien kanssa keskustellaan lapsen yksilöllisestä unen tarpeesta. Pienten ryhmässä kaikki lapset nukkuvat päiväunet. Isompien ryhmässä vanhemmat voivat valita kahdesta vaihtoehdosta. Lapsille tarjotaan mahdollisuus joko päiväuniin tai lepääjien rauhottumishetkeen. Päiväkodissa opetetaan lasta kunnioittamaan toisen lepohetkeä, joten sitä vietetään hiljaisuudessa kuunnellen joko musiikkia tai satuja.
Päiväkotiin voi tuoda lepohetkeä vasten rätin tai unilelun; mutta on muistettava, että unilelut ja tutit säilytetään päiväkodissa koko viikon ajan. Ne viedään kotiin pestäviksi vain perjantaisin. Tämä on jälleen yksi keino tartuntatautien välttämiseksi.
Ruokailu
Päiväkodissa tarjotaan kokopäiväisille lapsille aamupala, lounas ja välipala. Osapäiväisille lapsille tarjotaan lounas.
Aamupala
Aamupala tarjotaan klo 8.00-8.30. On erittäin tärkeää, että lapsi tuodaan aamupalle riittävän ajoissa tai vanhemman on huolehdittava, että lapsi syö kotona. Aamupalat valmistetaan päiväkodissa ja ne koostuvat vaihtelevasti puurosta, leivästä, leikkeleestä ja tuorepalasta ja juomasta.
Kaikki tarjottavat ateriat ja välipalat valmistetaan Montsan omassa keittiössä. Lounaalla lapselle tarjotaan lämpimän aterian lisäksi salaattia, leipää ja maitoa. Isojen ryhmän lapset saavat annostella ruokansa itse aikuisen valvonnassa. Lapsia ohjataan ottamaan ja kannustetaan maistamaan myös kaikkia ruokalajeja. Tähteeksi jääneen ruoan lapsi voi tuoda jäteastiaan.
Allergiat ja erityisruokavaliot
Päiväkodissa huomioidaan lasten allergioista tai uskonnollisesta vakaumuksesta johtuvat erityisruokavaliot. Allergioista tulee ilmoittaa päiväkodin henkilökunnalle lääkärintodistuksella. Uskonnollisesta vakaumuksesta johtuvista erityisruokavalioista ja muista ruokailuun liittyvistä erityisjärjestelyistä tulee sopia päiväkodin henkilökunnan kanssa.
Käsihygienia ja hampaiden hyvinvointi
Kiinnitämme päiväkodissa erityistä huomiota lasten käsihygieniaan ennen ruokailun aloittamista. Lapset ohjataan käsienpesulle ja tämän lisäksi lasten kädet desinfioidaan. Huolehdimme myös hampaiden hyvinvoinnista. Aamupalan, lounaan ja välipalan jälkeen lapsille jaetaan xylitol-tabletit. Tabletit ovat imeskeltäviä, pureskeltavia ja nieltäviä.
Voimistelu ja ulkoliikunta
Jumppa on kerran viikossa. Sisäjumppaan on lapsella oltava omat erilliset jumppavaatteet. Jumpassa lapset ovat paljain jaloin. Ulkoliikuntaan myös hyvät ulkoiluvaatteet ja jalkineet.
Vihannesten ja kasvisten tuontivuorot
Luokkahuoneiden valmistellussa ympäristössä on käytännön elämän töitä, joissa lapset saavat mm. kuoria ja pilkkoa hedelmiä ja vihanneksia tai valmistaa mehua sitrushedelmistä. Tallaista työtä tehnyt lapsi tarjoilee valmistamansa annoksen valitsemalleen kaverille.
Näitä töitä varten pyydämme vanhempia vuorollaan tuomaan tarvittavia hedelmiä ja vihanneksia noin 1 kg kerrallaan. Tuontivuoroja on lukuvuoden aikana kaksi kutakin omaa lastan kohden. Ryhmien ilmoitustaululla on lista tuontivuoroista ja tarvittavista vihanneksista ja hedelmistä. Toivomme, että vihannekset ja kasvikset tuodaan päiväkotiin maanantaina.
Aikuisten rooli luokassa
Montessoriluokassa aikuisen keskisimmät tehtävät on valmistella luokkaympäristö mahdollisimman valmiiksi lapsen omatoimiselle toiminnalle, havainnoida lapsia ja heidän kiinnostuksensa kohteita sekä ohjata lasta hänen kehitystasonsa ja kiinnostuksensa mukaisiin töihin. Toiminnallaan aikuinen mahdollistaa lapsille työskentelyrauhan ja motivoituneen oppimisympäristön. Aikuinen on passiivisesti aktiivinen.
You must be logged in to post a comment.